Ovnsbakt Bacalao

TID: ca 1 time og 15 min

Dette trenger du til 4 posjoner

1 kg ferdig utvannet klippfisk, skinn og benfri

2-3 dl olivenolje
1 kg skrelte poteter i 2-4 mm tykke skiver (kokefaste)
2 løk
3 røde paprika (gjerne spiss-paprika)
1 fennikel
1 stor chili, finhakket
90 g tomatpure
1 flaske/boks (ca 680 gr) tomat-passata
  (dersom en ikke får tak i passata kan
  hermetiserte, finhakkede tomater brukes)

1 glass sorte oliven

Dette er lurt å vite før du setter i gang

Rensing og utvanning
Del fisken i mindre stykker. Skinnet kan fjernes før utvanning, det kan lett rives av. Stykkene legges i et kar med rikelig kaldt vann i 12-48 timer. (Lengere utvanning jo tykkere skivene er.) Smak gjerne på fisken underveis for å kjenne hvor salt den er.

Innkjøpsberegning
1 kg klippfisk tilsvarer ca 1,5 kg ferdig utvannet klippfisk, etter rensing har du igjen 1kg renset gryteferdig klippfisk. Beregn ca 150-200 g tørr klippfisk pr. person når du skal kjøpe inn.

Tips til drikke
Rødvin passer godt til varme og krydrete retter, velg gjerne en vin fra det distriktet retten kommer fra. Til salater og kalde
retter velges ofte hvitvin eller rosévin. Kjellerkaldt øl, lettøl eller mineralvann er gode alternativ som kan anbefales!

For flere klippfisk oppskrifter
Gå inn på https://3 iuka.no/oppskrifter/ for flere oppskrifter (velg fiskesort «klippfisk» oppe til høyre og trykk «søk»).

Slik gjør du

• Rens fisken for eventuelle rester av skinn og bein. Skjær den i porsjons-stykker (ca. 5 x 5 cm).
• Skrell potene og skjær de i skiver på 2-4 mm.
• Skrell løk, rens fennikel for de skjæres  i to og kuttes i tynne skiver.
• Rens chili og hakk den opp i småbiter.

• Varm opp oljen i en gryte, tilsett paprika og chili og la det frese et par minutter.
• Tilsett tomatpure som freses i ca 1 minutt før passata (tomatsaus) has oppi.

• Legg løk, fennikel, fisk, potet og tomatsaus lagvis i en lav gryte eller ildfast form.
  (Sausen vil ikke dekke poteter og fisk.)

• Bak i ovn ved 200 grader ca. 1 time, til potene er møre. 
• Etter ca. 30 min tas formen ut og fisk og potet dyttes ned i sausen før formen settes inn igjen.
  Dekk med aluminiumsfolie eller lokk.  Gjentas ved behov slik at potet/fisk etter hvert blir dekket av saus.

• IKKE rør rundt i Bacalaoen

• Alternativt kan bacalaoen kokes på plate under lokk på svak varme.
  I så fall må poteter og fisk dyttes ned tilsvarende som ved ovnsbaking.

• Ha i oliven rett før servering

 

Andre oppskrifter