Bolinhos a la Karin (Klippfiskboller)

TID: ca 40 min

Dette trenger du til 4 posjoner

400 g klippfisk (Ferdig utbløtt klippfisk
godt renset for ben og slinter)

400g kokte poteter
1/2 løk (pluss hvitløk etter smak)
Pepper

Dette er lurt å vite før du setter i gang

Rensing og utvanning
Del fisken i mindre stykker. Skinnet kan fjernes før utvanning, det kan lett rives av. Stykkene legges i et kar med rikelig kaldt vann i 12-48 timer. (Lengere utvanning jo tykkere skivene er.) Smak gjerne på fisken underveis for å kjenne hvor salt den er.

Innkjøpsberegning
1 kg klippfisk tilsvarer ca 1,5 kg ferdig utvannet klippfisk, etter rensing har du igjen 1kg renset gryteferdig klippfisk. Beregn ca 150-200 g tørr klippfisk pr. person når du skal kjøpe inn.

Tips til drikke
Rødvin passer godt til varme og krydrete retter, velg gjerne en vin fra det distriktet retten kommer fra. Til salater og kalde
retter velges ofte hvitvin eller rosévin. Kjellerkaldt øl, lettøl eller mineralvann er gode alternativ som kan anbefales!

For flere klippfisk oppskrifter
Gå inn på https://3 iuka.no/oppskrifter/ for flere oppskrifter (velg fiskesort «klippfisk» oppe til høyre og trykk «søk»).

Foto: Astrid Hals

Slik gjør du

Slik gjør du
Alt blandes i en foodprocessor og smakes til med krydder. Ikke arbeid deigen for mye, da blir den seig. Form deigen i små boller, som en hvalnøtt. Disse rulles i grilljermel og stekes i olivenolje eller i en smultgryte. Ikke kok/stek mer enn 4-5 boller av gangen. Fra gryten legges bollene over på et papir som trekker til seg oljen, slik som vi gjør med smultninger. Bolinhos er best nystekte, men kan godt fryses og varmes opp i stekeovnen etter behov. Dersom en lager deigen dagen før, er halv jobben gjort, og det tar ikke lang tid å steke bollene. Serveres gjerne med Piri-Piri sauns eller salsa som tilbehør.

Andre oppskrifter